[rev_slider FOGKŐELTÁVOLÍTÁS]

ID-10049964A fogkő a nyálban oldott ásványi anyagokból és az étkezés során a fogainkon maradt ételmaradék okozta lepedékből alakul ki. A sókristályok érdes felületű lerakódást képeznek a fogakon, amely a fogínnyel tartósan érintkezve fogínygyulladást válthat ki. A gyulladás kialakulását az is segíti, hogy a fogkő kiváló búvóhelyet biztosít a különböző baktériumok számára. A fogkő jellemzően a fognyak körül és a fogak nyelv felé eső felszínén alakul ki. Amennyiben a fogkövet hosszabb ideig nem távolítják el, fennáll annak a veszélye, hogy a fogkő által kiváltott ínygyulladás a fogmeder csontállományát is károsítja, amely a fogak meglazulásához és végső soron a fogak  elvesztéséhez vezethet.

 

Hogyan előzhető meg a fogkő kialakulása?

 

A gondos szájhigiéne, a rendszeres és kellő ideig tartó fogmosás fontos elemei az otthoni fogápolásnak. Fogköztisztító kefe és fogselyem használatai is napi rendszerességgel javasolt, melyek használatával lassítható, de az esetek többségében nem elkerülhető a fogkő újraképződése. A legszerencsésebb választás, ha a gondos és naponta többszöri fogtisztítás mellett évente legalább két alkalommal felkeressük fogorvosunkat, és elvégeztetjük vele a fogkő eltávolítását.

 

Hogyan zajlik a fogkő eltávolítása?

 

ID-10080286Az ultrahangos fogkő eltávolítás során a fogkövet egy ultrahang által rezegtetett eszköz, az úgynevezett depurátor segítségével távolítjuk el. A készülék lényegi, fogkő eltávolítást végző feje az ultrahang hullámhosszán rezeg, aminek hatására a fogkő tulajdonképp lepattog a fogzománc felszínéről anélkül, hogy az eljárás során a zománc károsodna. Ahhoz, hogy a fogkő által okozott elszíneződést is megszüntessük, vagy csökkentsük, érdemes sópolírozást is kérni a depurálást követően.

 

ID-100117641A sópolírozás során a fogkövet egy speciális eszközzel távolítjuk el, amely nagy nyomással mészből és ásványi sók keverékéből álló finom szemcsés port fúj a fogak felszínére, illetve a fogak közé és az íny alá. Ezzel az eljárással a kávé, tea és a cigaretta okozta elszíneződések is eltávolíthatók csakúgy, mint a fogkő eltávolítás során nem, vagy csak körülményesen hozzáférhető baktériumtelepek.